home

         

Culorile florilor de cires in contrast cu albul Himalayei

 

PAKISTANUL CIRESILOR in FLOARE

 

Lahore - Taxila - Peshawar - Valea Swat - Autostrada Karakoram -

Chilas - Gilgit - Hunza - Valea Gojal - Parcul National Khunjerab -

Pasul Khunjerab - Lacul Attabad - Gulmit - Islamabad

 

Urmare a succesului pe care l-a inregistrat circuitul in zona de nord a Pakistanului, şi venind in intampinarea turiştilor care şi-au dorit sa descopere aceasta minunata tara in timpul ciresilor infloriti, am conceput un nou program inedit, unic pe piata romaneasca. Vom descoperi fermecatoarele oraşe Lahore şi Islamabad, locuri unde istoria vorbeşte la tot pasul, iar vizitarea celor mai interesante obiective turistice din nordul tarii ne vor duce catre uimitoarea vale Skardu si la Gilgit-Baltistan, cunoscute pentru florile de cires care infloresc primavara. Va veti alatura turistilor din intreaga lume care vin sa viziteze regiunile de nord ale Pakistanului, precum Valea Gojal, Valea Hunza, si nu numai, pentru a vedea cum vaile devin roz pe masura ce se apropie sezonul infloririi ciresilor. Veti experimenta privelistile uluitoare ale dealurilor acoperite cu ciresi, caisi, piersici, meri si multi alti pomi in plina floare si va veti bucura de atmosfera senina si de parfumul dulce al florilor in timp ce va veti plimba prin vai si sate pitoresti. Va veti cufunda in cultura locala, veti fi martori la minunea primaverii din Pakistanul de Nord si veti admira peisajul uluitor in timpul acestei calatorii plina de amintiri de neuitat. Un nou circuit marca invaluit de "parfumul" florilor de ciresi, pentru o experienta de-o viata!

 

Perioada: 11.04 - 21.04.2024

 

Ziua 1 / 11.04.2024: Bucureşti - Istanbul - Lahore

intalnire cu conducatorul de grup la Aeroportul Henri Coanda, la ora 13:00 (in fata ghişeului de imbarcare al companiei Turkish Airlines). Plecare spre Istanbul cu compania Turkish Airlines, zbor TK 1040 (15:25 / 17:55), de unde vom pleca spre Lahore cu zborul TK 714 (20:50 / 04:15).

Ziua 2 / 12.04.2024: Lahore

Sosire in Lahore, intalnire cu reprezentantul local alaturi de care vom fi transferati pentru cazare la Hotel Luxus Grand 4* (sau similar 4*). Mic dejun. Dupa o bine meritata pauza pentru odihna, vom incepe alaturi de ghidul local explorarea capitalei regiunii Punjabului, al doilea oraş ca marime al tarii, vechea capitala a Imperiului Mogul, cunoscut pentru deschiderea sa, caracterul sau progresiv precum şi pentru cosmopolitismul traditiilor sale. Vom vizita Muzeul National din Lahore, cel mai vechi muzeu din Pakistan, care detine multe galerii unde sunt prezentate artefacte din perioadele Gandhara, Buddhist, Jain, Mogul si Colonial. Vom vizita apoi Fortul Lahore, care dateaza din timpul imparatului Akbar, aflat pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, unde vom vedea etapele de dezvoltare ale arhitecturii mogule. Vom vedea Baradari, construit de Akbar cel Mare, zona Palatului Jahangir cu gradinile si iazurile sale, Dewan-i-Khas, construit de Shah Jahan, considerat unul dintre cei mai importanti imparati moguli, domnia lui fiind denumita Epoca de Aur si una dintre cele mai prospere perioade ale civilizatiei Indiei. Vom vizita zona privata a palatului Shah Jahan's, Pavilionul Naulakha si Sheesh Mahal, holul palatului Oglinzilor. Dupa dejun vom vedea in fata fortului Moscheea Badshahi sau Moscheea regala, cu arhitectura mogula, construita in sec. al XVII-lea de crudul imparat Aurangazeb, langa care se afla mausoleul filozofului si poetului Iqbal, dupa care vom vedea in apropiere un alt complex interesant de cladiri, Samadhi al Maharaja Ranjit Singh si Guru Arjun Dev, ambele morminte din aur solid datand din epoca sikh. Vom porni in continuare intr-un tur panoramic şi pietonal, prilej de a descoperi printre altele Poarta Delhi, Gradinile Shalimar, edificate in timpul lui Shah Jahan, cel mai prolific imparat moghul, Moscheea Wazir Khan, considerata ca fiind una dintre cele mai frumos impodobite din intreaga tara. Vom incheia ziua cu vizitarea bazarului Anarkali. Cina si cazare in Lahore la Hotel Luxus Grand 4* (sau similar 4*).

Ziua 3 / 13.04.2024: Lahore - Taxila - Peshawar

Mic dejun. in prima parte a zilei ne vom indrepta spre Taxila, unul dintre cele mai importante oraşe ale Indiei antice datorita pozitiei sale strategice pe marile rute comerciale care uneau estul cu vestul. Avand o vechime de aproape 5000 ani, oraşul a fost rand pe rand cucerit de Alexandru cel Mare, stapanit de catre imperiile din nordul Indiei, devenit centru de raspandire al budismului sub imparatul Ashoka, pentru a cadea prada invaziei hunilor in sec. al V-lea. in anul 1980, situl arheologic a fost inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Vom vizita Bhir Mound, prima aşezare preachmenida din Taxila, dupa care vom vedea Sirkap, situl arheologic din apropiere, construit dupa o planificare tipica greaca, unde vom descoperi stupa ridicata intr-un stil sincretic indo-grecesc şi incununata de altarul cu simbolul imperial al unui vultur bicefal. Vom vedea apoi in Jaulian ruinele stupei şi manastirii budiste care dateaza din sec. al II-lea, un minunat prilej pentru a recapitula istoria zbuciumata şi tumultoasa care a marcat aceste locuri situate in calea tuturor migratiilor care se indreptau spre mult ravnitele bogatii ale Indiei. Vom vizita apoi Muzeul arheologic din Taxila renumit pentru colectia sa de sculpturi, bun prilej pentru a descoperi artefactele dezgropate de catre arheologi de-a lungul timpului. Dejun in timpul vizitelor. De aici ne vom deplasa spre Peshawar, capitala regiunii Khyber Pakhtunkhwa, unul dintre cele mai vechi oraşe locuite fara intrerupere din Pakistan si din Sudul Asiei. Cina si cazare in Peshawar la Hotel Serena 5* (sau similar 5*).

Ziua 4 / 14.04.2024: Peshawar - Valea Swat

Mic dejun. Dimineata vom vizita Peshawar Museum - Muzeul Oraşului care se mandreşte cu o importanta colectie de statui Gandahara. Situat in valea cu acelaşi nume, la est de trecatoarea Khyber prin care au patruns in India aproape toate armatele invadatoare venite dinspre est, oraşul Peshawar a fost rand pe rand, parte a imperiului Kushan, stapanit de catre dinastii hinduse, de catre luptatorii musulmani, in special de catre conducatorii mughali, a devenit ulterior un important centru sikh, pentru ca in cele din urma sa fie cucerit de catre Imperiul Britanic, care il va stapani pana la dobandirea independentei tarii in anul 1947. Vom descoperi tot acest sincretism cultural vizitand vibrantul bazar Qissa Khwani cu sectiuni dedicate mirodeniilor, obiectelor din cupru, hainelor traditionale, bijuteriilor. Vom vizita apoi unul dintre cele mai importante lacaşuri de cult, Mohabat Khan Mosque, o superba creatie a artizanilor şi constructorilor mughali. Dejun in timpul vizitelor. in continuarea zilei ne vom deplasa spre Valea Swat izolata de campiile Peshawar de muntii de nord-vest ai provinciei Khyber Pakhtunkhwa, unde vom fi martori la minunea primaverii care ne va coplesi cu privelistile uluitoare ale dealurilor acoperite cu ciresi, caisi, piersici, meri si multi alti pomi in plina floare. Valea a fost principalul loc de interactiune pentru civilizatiile importante ale lumii. De-a lungul istoriei, valea a legat China de Asia Centrala si Europa, iar Alexandru cel Mare, Mahmood din Ghazni si regele Mughal Babar au intrat in India prin partea inferioara a vaii. Regina britanica Elisabeta a II-a, in timpul vizitei sale la Swat in anul 1961, a numit aceasta vale "Elvetia estului" datorita asemanarilor peisajului si frumusetilor pitoresti cu cele elvetiene. Vom ajunge in Valea Swat pentru cina şi cazare la Hotel Serena 4* (sau similar 4*).

Ziua 5 / 15.04.2024: Valea Swat - Autostrada Karakoram - Chilas     

Mic dejun. in aceasta zi ne vom indrepta spre Pasul Shangla situat la o inaltime de 2200 m, dupa care ne vom alatura autostrazii Karakoram la Besham. inceputa in anul 1959, autostrada a fost construita in aproape 20 de ani, de armatele pakistaneze si chineze, urmand Drumul Matasii si este considerata ca fiind una dintre cele mai frumoase "sosele" din lume, situata la cea mai inalta altitudine, una dintre "cele opt minuni ale lumii". Aceasta are o lungime de 1.300 km, serpuieste prin trei regiuni muntoase Himalaya, Karakorum si Pamir, unind provincia Punjab cu granita chineza, de unde se transforma in Autostrada Nationala Chineza 314 care continua in provincia autonoma Xinjiang, locuita de catre uighuri. Vom strabate un drum cu peisaje fabuloase, vom face frumoase opriri la Dubair, Pattan, Dassu, Komala, Sazin and Shaital unde vom vedea imaginea in stanca a lui Buddha. Dejun pe traseu la un restaurant local. Ne vom indrepta in continuarea zilei spre Chilas, unde ne vom opri pentru cina şi cazare la Hotel Shangrila Chilas 3* superior (sau similar 3* superior).

Ziua 6 / 16.04.2024: Chilas - Gilgit - Hunza

Mic dejun. Plecare catre frumosul oraş Gilgit, capitala administrativa a regiunii Gilgit-Baltistan, cunoscuta anterior sub numele de Zonele de Nord, cel mai nordic teritoriu administrativ din Pakistan care gazduieste cinci dintre cei "opt mii" si mai mult de cincizeci de varfuri de peste 7.000 de metri. Trei dintre cei mai lungi ghetari din lume in afara regiunilor polare se gasesc in Gilgit-Baltistan. in timpul sezonului de primavara, florile pomilor infloriti transforma toate vaile din Gilgit-Baltistan in roz, galben, rosu, alb, iar muntii inzapeziti din fundal le transforma intr-o feerie de poveste. in Gilgit vom vedea terenul de polo, vechiul pod suspendat peste Raul Gilgit si bazarul montan, bun prilej de a cunoaşte viata localnicilor pe care ii vom surprinde in acest loc, unde de secole se intalnesc convoaiele cu marfuri venite din intreaga regiune. Dejun inclus. Ne vom indrepta in continuarea zilei catre punctul de panorama Rakaposhi, de unde vom putea admira muntele cu acelaşi nume "cel acoperit cu zapada", cunoscut ca Mama ceturilor si a norilor, la picioarele caruia se intinde Valea Hunza, inspiratia pentru Shangri-la, idilica vale a lamaseriei. Sosirea primaverii in Hunza aduce cu ea o etapa de culoare uluitoare, pe masura ce valea prinde viata cu inflorirea diferitilor pomi fructiferi, cum ar fi ciresul, marul, caisul, migdalele si piersici. Muntii acoperiti cu zapada din fundal ofera un fundal uimitor acestei scene memorabile. Cina şi cazare la Hotel Darbar 3* (sau similar 3*).

Ziua 7 / 17.04.2024: Hunza - Valea Gojal - Parcul National Khunjerab - Pasul Khunjerab - Lacul Attabad - Gulmit - Hunza

Mic dejun. Itinerariul zilei ne va purta prin Valea Gojal (Super Hunza), unul dintre cele mai frumoase locuri din Gilgit-Baltistan. in timpul acestui tur cu flori de cires vom ajunge la principalele atractiile turistice celebre din Gojal, partea de sus a vaii Hunza. Ne vom indrepta spre al treilea Parc National al tarii, Khunjerab, creat la initiativa fostului preşedinte şi premier al Pakistanului, Ali Bhutto pentru a proteja speciile pe cale de disparitie precum oaia salbatica şi leopardul zapezilor. Acesta acopera o suprafata de aprox. 2.300 km2, mare parte din el fiind situat la o altitudine de peste 4.000 m, fiind de asemenea poarta de intrare spre Pasul Khunjerab, urmatorul nostru obiectiv. Pe traseu ne vom opri la Lacul Attabad, vom trece prin tunelurile prieteniei cu China a caror constructie a inceput in anul 2012 si a necesitat 36 de luni pentru finalizare. Seria lunga de 24 km de poduri si tuneluri estimata la un cost de 275 milioane dolari, a fost inaugurata la 15 septembrie 2015 si a fost apreciata ca o realizare majora. Vom strabate cele cinci tuneluri, din care cel mai lung este de 3.360 m, vom traversa o multime de poduri, printre care si peste Marele Pod Shishkat de pe Raul Hunza care are o lungime de 480 m. Vom ajunge la Pasul Khunjerab situat la frontiera dintre Pakistan şi China, la o altitudine de 4733 m, granita situata la cea mai mare inaltime din lume şi de asemenea cel mai inalt punct al autostrazii Karakorum. Dejun inclus intr-un restaurant local. Vom continua traseul spectaculos catre Gulmit, capitala de vara a fostului Regat Hunza, situata la altitudinea de 2703 m. Vom opri in punctele de belvedere asupra ghetarului Passu si a podului Hussaini, pod suspendat considerat ca fiind cel mai periculos pod din lume, dupa care ne vom intoarce la Hunza pentru cina şi cazare la Hotel Darbar 3* (sau similar 3*).

Ziua 8 / 18.04.2024: Hunza - Chilas

Mic dejun. Dimineata vom porni in explorarea oraşului Hunza pe care prestigioasa revista Guardian l-a clasificat in topul celor mai frumoase localitati din tara, iar UNESCO l-a inscris pe lista Patrimoniului sau. Vom face un tur pietonal pe parcursul caruia vom vizita bazarul Karimabad si forturile Altit şi Baltit, care avand o vechime de peste un mileniu şi beneficiind de un amplu proces de restaurare, constituie atractiile majore ale oraşului Hunza. Dejun inclus. Traseul zilei va continua prin lantul montan Karakoram, cu opriri in sate montane bucolice in drumul nostru spre Chillas unde ne vom opri pentru cina şi cazare la Hotel Shangrila Chilas 3* superior (sau similar 3*).

Ziua 9 / 19.04.2024: Chilas - Islamabad

Mic dejun. Vom pleca foarte devreme din Chilas deplasandu-ne spre Islamabad via Besham pe autostrada Karakoram. Vom parasi lanturile muntoase pentru peisaje ceva mai linistite spre Islamabad, moderna şi cosmopolita capitala a Pakistanului. Islamabadul este un oras modern, singurul oras sistematizat din Pakistan, construit la inceputul anilor '60 pentru a deveni capitala in locul Karachi-ului, cu cladiri moderne si bulevarde largi. Cina şi cazare in Islamabad la Hotel Pearl Continental 5* (sau similar 5*).

Ziua 10 / 20.04.2022: Islamabad - Rawalpindi - Islamabad

Mic dejun. Aceasta zi va fi dedicata in intregime vizitarii modernei şi cosmopolitei capitale a Pakistanului, Islamabad şi a oraşului geaman Rawalpindi, doua orase contrastante din punct de vedere cultural, istoric si al planificarii urbanistice. Rawalpindi este un oras vechi, cu stradute inguste si bazaruri pline de culoare, in timp ce Islamabadul este un oras modern, singurul oras sistematizat din Pakistan, construit la inceputul anilor '60 pentru a deveni capitala in locul Karachi-ului, cu cladiri moderne si bulevarde largi. Vom porni intr-un tur panoramic şi pietonal pe parcursul caruia vom descoperi atractiile majore locale, de la Pir Sohawa, celebra statiune turistica aflata in imediata vecinatate, la Gradina Shakarparian, parcul de unde ne vom bucura de o fantastica panorama asupra oraşului, continuand cu Moscheea Faisal, in forma de cort, a şasea ca marime din lume, construita in anul 1976 din donatiile oferite de catre Regele Faisal al Arabiei Saudite şi al carui nume il poarta, care gazduieste si o universitate specializata in filozofie islamica si drept. Vom admira Monumentul Pakistanului care celebreaza unitatea tarii, construit in stilul arhitectural mughal, vom strabate Piata Democratiei, situata in apropierea Parlamentului, Palatului Prezidential şi a Curtii Supreme de Justitie pakistaneze. Vom vizita in continuarea zilei Muzeul Lok Virsa, dedicat pastrarii traditiilor istorice şi culturale ale acestei tari, dupa care vom putea achizitiona ultimele suveniruri inainte de intoarcerea in tara din Raja Bazaar. Cina şi cazare in Islamabad la Hotel Serena 5* (sau similar 5*).

Ziua 11 / 21.04.2024: Islamabad - Istanbul - Bucureşti

Transfer la aeroport pentru plecare spre Istanbul cu compania Turkish Airlines, zbor TK 711 (05:05 / 09:00), de unde se va pleca spre Bucureşti cu zborul TK 1039 (13:45 / 15:00).

 

TARIF: 1190 EURO + 2080 USD / loc in camera dubla; Supliment single: 550 USD

(tarif cu toate taxele incluse, valabil pentru un grup de minim 15 turişti; pt. 10-14 turişti, tariful se va majora cu 120 euro/pers.)

 

TARIFUL INCLUDE:

- transport intercontinental cu avionul pe rutele: Bucureşti - Istanbul - Lahore şi Islamabad - Istanbul - Bucureşti cu compania Turkish Airlines

- taxele de aeroport, combustibil, securitate şi serviciu pentru zborurile intercontinentale (pot suferi modificari)

- transport intern pe toata durata circuitului cu vehicul adaptat la nr. de turişti

- 9 nopti cazare in hoteluri de 5*, 4* si 3* conform program

- mesele mentionate in program: pensiune completa (mic dejun, dejun, cina)

- tururile şi excursiile mentionate in program

- ghid local vorbitor de limba engleza

- conducator roman de grup

- asigurare in caz de insolvabilitate / faliment al agentiei de turism

 

NOTA: Taxele de aeroport incluse in tarif sunt cele valabile la data lansarii programului. in situatia majorarii de catre compania aeriana a acestor taxe pana la data emiterii biletelor de avion (biletele se emit cu 7-14 zile inainte de plecare), agentia isi rezerva dreptul de a modifica tariful excursiei conform cu noile valori ale acestor taxe.

 

TARIFUL NU INCLUDE:

- alte servicii suplimentare decat cele mentionate, cheltuieli personale, bauturi etc.

- bacşişuri: 60 euro/pers., pentru ghizi şi şoferi, mai putin pentru bagajişti (se vor achita conducatorului de grup cel tarziu la sosire)

- excursiile optionale care se pot realiza cu un numar minim de participanti, precizat de partenerii externi, tarifele acestora fiind informative; in functie de timpul disponibil, la fata locului, se mai pot organiza şi alte excursii optionale propuse de partenerul local

 

IMPORTANT! Recomandam incheierea unei Asigurari MEDICALE si STORNO de calatorie. Astfel se poate acoperi riscul de pierderi financiare cauzate de anulare, contracarand efectul penalizarilor aplicate. Acest mijloc de protectie financiara acopera cele mai frecvente evenimente ce cauzeaza anularea calatoriei, INCLUSIV riscurile din categoria evenimentelor asigurate Covid-19. Asigurarile MEDICALE si STORNO de calatorie se pot incheia la orice companie de asigurari care asigura acest serviciu; suma platita pentru asigurare nu este returnabila. Daca aveti nevoie de asistenta pentru a va alege asigurarea de calatorie potrivita, echipa noastra de consultanti va sta la dispozitie.

 

ACTE NECESARE:

- pasaport valabil minim 6 luni de la data incheierii calatoriei

 

CONDITII DE INSCRIERE:

- inscrierile incep din momentul lansarii programului, cu plata unui avans min. de 30% din tarif şi se incheie la epuizarea locurilor 

- diferenta de pana la 50% din valoarea totala a pachetului de servicii se achita cu 60 de zile inainte de data plecarii

- diferenta de pana la 100% din valoarea totala a pachetului de servicii se achita cu 30 de zile inainte de data plecarii

- turistul va incheia cu agentia << Contractul de prestari servicii turistice >>, la care prezentul program este parte

- in momentul semnarii << Contractului de prestari servicii turistice >>, turistul işi asuma plata diferentei stipulata in program in cazul neintrunirii grupului minim de turişti

 

NOTA:

Avand in vedere epidemia SARS-COV 2 este posibil ca unele reglementari de calatorie sa se modifice pana la data plecarii sau dupa inceperea calatoriei, independent de vointa agentiei (cum ar fi: controlul starii de sanatate, obligativitatea de autoizolare dupa intoarcerea in Romania, masuri suplimentare de igiena si formalitati vamale). Agentia nu poate fi facuta raspunzatoare, aplicandu-se termenii si conditiile contractuale standard.

 

OBSERVATII:

- conducatorul de grup poate modifica programul actiunii in anumite CONDITII obiective, inclusiv ordinea in care se viziteaza obiectivele turistice

- agentia nu se obliga sa gaseasca partaj persoanelor care calatoresc singure

- agentia nu raspunde in cazul refuzului autoritatilor de la punctele de frontiera de a primi turistul pe teritoriul propriu sau de a-i permite sa paraseasca teritoriul propriu

- prezentarea la aeroport se va face cu doua ore inaintea zborului; agentia nu raspunde in cazul refuzului imbarcarii turiştilor ca urmare a intarzierii acestora

- conducatorul de grup se va asigura ca programul se desfaşoara conform itinerarului prezentat, va oferi asistenta in situatii de urgenta, va traduce prezentarea ghizilor locali, va oferi informatii referitoare la excursiile optionale şi la itinerar cu observatia ca nu are calificarea şi atestarea legala de ghid turistic

- cazarea turiştilor, precum şi eliberarea camerelor se face in conformitate cu regulile hoteliere specifice fiecarei tari

- clasificarea pe stele a unitatilor de cazare este cea atribuita oficial de ministerul de resort din tarile vizitate şi ca atare respecta standardele locale

- distributia camerelor la hoteluri se face de catre receptiile acestora; problemele legate de amplasarea sau aspectul camerei se rezolva de catre turist direct la receptie şi la cererea sa, va fi asistat de conducatorul de grup

- daca hotelul este schimbat din motive care nu tin de agentie, va fi inlocuit cu un altul de aceeaşi categorie, aşa cum este precizat in program

- agentia işi rezerva dreptul de a modifica valoarea taxelor de aeroport, in cazul in care valoarea acestora este schimbata de compania aeriana

- agentia poate aloca un numar de locuri cu reducere in cazul anunturilor promotiilor tip early booking sau a ofertelor speciale, pentru o perioada limitata de valabilitate; daca acestea se epuizeaza inainte de expirarea perioadei anuntate, agentia va opri promotia fara un anunt prealabil

- in derularea excursiei pot aparea situatii de forta majora precum intarzieri in traficul aerian, blocarea aeroporturilor din ratiuni de securitate, schimbari de aeroporturi din ratiuni politice, greve, CONDITII meteo nefavorabile etc.; in aceste cazuri agentia se obliga sa depuna eforturi pentru depaşirea situatiilor ivite; totodata, agentia nu poate fi facuta raspunzatoare pentru suportarea unor cheltuieli suplimentare aferente

- aşezarea turiştilor in autocar se va face incepand cu bancheta a doua, in ordinea inscrierilor, iar cei care au achitat supliment de single pentru cazare NU beneficiaza de 2 locuri in autocar

- agentia nu-şi asuma responsabilitatea in cazul in care anumite obiective nu pot fi realizate din motive independente de aceasta

- conform legilor internationale, doar ghizii locali au dreptul sa ofere explicatii in interiorul muzeelor, monumentelor etc.; altfel, conducatorii de grup vor oferi explicatii turiştilor doar in afara obiectivelor turistice; ghizii locali pot fi angajati contra cost doar cu acordul turiştilor interesati de ghidajul acestora

- excursiile optionale se efectueaza la fata locului cu agentiile locale; sumele aferente acestor excursii nu se incaseaza in numele şi pentru agentia ; tarifele excursiilor optionale pot fi mai mari decat cele ale excursiilor care pot fi achizitionate de la receptia hotelurilor, sau din alta parte, aceasta datorandu-se faptului ca persoanele participante vor avea la dispozitie un mijloc de transport care ii va duce şi ii va aduce la hotelul respectiv, ghidul excursiei şi dupa caz, un ghid local; in tariful excursiilor optionale nu sunt incluse intrarile la obiectivele turistice vizitate

- agentia nu poate fi facuta raspunzatoare de pierderea bagajelor sau a obiectelor personale, indiferent de cauza

- in cazul in care turistul intarzie sau renunta la programul stabilit, nu poate avea nici o pretentie privind rambursarea eventualelor despagubiri

- agentia nu va suporta costurile suplimentare datorate unor cauze naturale cum ar fi alunecari de teren, caderi masive de zapada şi evenimente politice neprevazute, greve etc.

- selectarea preferentiala a locurilor in avion, in cadrul rezervarilor de grup, este de cele mai multe ori supusa unor reguli stricte si difera de la o companie aeriana la alta (se percep costuri suplimentare sau nu este acceptata si/sau se poate face numai cu un anumit timp in avans etc.). Ulterior achitarii unei sume pentru un loc preferential in avion, compania aeriana poate modifica fara preaviz tipul de avion si ca atare se modifica configuratia locurilor in avion, respectiv a locului prerezervat/achitat de catre turist; pentru aceste situatii nu suntem raspunzatori si ne oferim doar sprijinul sa intermediem un dialog cu compania aeriana ce nu garanteaza si solutionarea situatiei

- copiii minori pot calatori doar: a) insotiti de ambii parinti; b) insotiti de unul dintre parinti care sa detina acordul notarial al parintelui care nu calatoreşte (sau incredintare prin hotarare judecatoreasca definitiva, certificat de deces); c) insotiti de un adult cu certificat de cazier judiciar in original şi acordul notarial al ambilor parinti; d) insotitorii minorului sunt obligati sa aiba certificatul de nastere in original al copilului minor, aditional PASAPORTULui si/sau cartii de identitate

- copiii care nu poseda carte de identitate au nevoie de paşaport individual

- va rugam sa va asigurati ca documentele de calatorie, CARTEA DE IDENTITATE sau PASAPORTUL, nu prezinta urme de deterioare a elementelor de siguranta şi sunt valabile minim 6 luni de la data terminarii calatoriei

- pentru posesorii de paşapoarte temporare cu valabilitate de 1 an, este necesara obtinerea vizelor de la ambasada din Bucureşti; in cazul neobtinerii vizei se retin penalizari pentru biletul de avion, asigurarea medicala şi cheltuielile agentiei

- c/v excursiei poate fi achitata şi in lei la cursul BNR + 2%, din ziua ultimei plati

- prezentul document constituie anexa la << Contractul de prestari servicii turistice >>